FAQ

1. Wat is kurkuma?

Kurkuma of geelwortel is een specerij afkomstig van de wortel van de plant. Kurkuma behoort tot de plantfamilie zingiberaceae waar ook gember toe behoort. Tot deze plantenfamilie behoren wel meer dan 52 soorten. Curcuma Longa is een soort die zich kenmerkt door haar goudgele kleur en haar licht bittere smaak. Curcuma longa komt vooral voor in India.

Curcuma longa wordt steeds populairder vanwege de de vele gezondheidseigenschappen die worden toegeschreven aan inhoudsstoffen in de plant; de curcuminen.

2. Wat is curcumine?

Curcuminen zijn stoffen die behoren tot  de groep polyphenolen en komen van nature voor in de wortel van de plant curcuma longa. Aan curcuminen  worden verschillende eigenschappen toegeschreven  zoals: antioxidant, antibacterieel en het remmen van ontstekingen (1).

Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar curcumine. Alleen al op Pubmed zijn meer dan 13.000 onderzoeken te vinden die de werkzaamheid van curcumine onderzoeken en beschrijven

3. Wanneer en hoe moet ik CoreCumin® innemen?

Wanneer je CoreCumin® bestelt, ontvang je een tabel met de dagelijkse dosis op basis van je lichaamsgewicht. Je kunt de tabel ook bekijken op onze website. Voeg het voorgestelde aantal druppels bij voorkeur toe aan een glas water en drink deze op een lege maag (30 minuten vóór of 60 minuten na een maaltijd) of zoals anders voorgeschreven door je arts of zorgverlener.

Verspreid de inname over de dag voor maximale biologische beschikbaarheid. Niet innemen met zure voedingsmiddelen, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap, smoothies, andere dranken met veel vitamine C of koolzuurhoudende dranken, omdat deze de curcumine micellen kunnen destabiliseren.

Omdat CoreCumin® de meeste mensen doorgaans een boost in energie en focus geeft, raden we je aan om CoreCumin® niet vlak voor het slapengaan in te nemen. Sommige klanten gaven aan dat ze hierdoor niet goed konden slapen.

4. Waarom moet ik voor CoreCumin® kiezen?

Hoewel curcumine snel wordt erkend als een krachtig fytonutriënt (plantaardige stof met medicinale eigenschappen) voor de gezondheid, zijn typische commerciële curcumine-producten beperkt in hun effectiviteit. Over het algemeen hebben andere aanbieders geprobeerd de voordelen van curcumine te plukken en deze verbinding zonder veel succes in hun producten op te nemen.

Curcumine is een vetoplosbaar (zeer onoplosbaar) molecuul dat snel wordt verteert door ons lichaam (lever en darm), waardoor het therapeutische gebruik ernstig wordt beperkt. In extract vorm wordt meestal minder dan 10% curcumine opgenomen door het menselijk lichaam. De rest valt uiteen door de aanwezigheid van enzymen in de lever en darm of wordt als afval gezien.

De moeilijkheid bij het toedienen van curcumine beperkt het gebruik ervan. Het is zeer onoplosbaar in water en wordt niet goed geabsorbeerd door het menselijk lichaam. Voor therapeutisch gebruik moet curcumine dus in hoge doses worden toegediend.

Zelfs conventionele emulsies en micro-emulsies hebben een deeltjesgrootte van ongeveer 3000 nm die de absorptie of cellulaire penetratie niet sterk kunnen verbeteren. Bovendien hebben deze beperkte stabiliteit en houdbaarheid. Deze beperkingen echter behoren dankzij het innovatieve productieproces van CoreCumin® nu tot het verleden!

5. Wat merk ik als ik CoreCumin® gebruik?

CoreCumin® ondersteunt bij pijn en ongemak, waaronder spierpijn na zware inspanning.

Klanten melden ook dat ze beter slapen, frisser wakker worden, meer energie hebben, een betere spijsvertering ervaren, over het algemeen scherper en meer gefocust zijn en sneller herstellen van een jetlag. De effecten variëren per persoon, maar zijn meestal vrij snel merkbaar bij de meeste personen.

CoreCumin® kan ook ingezet worden voor dieren. Baasjes hebben pijnverlichting en een gezonder ogende vacht opgemerkt bij hun honden.

6. Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine?

Kurkuma als voedingssupplement verwijst naar de wortel van de Curcuma longa-plant. Ongeveer 3% van de wortel bevat curcuminoïden; een klasse van bioactieve verbindingen in kurkuma.

Voedingssupplementen bevatten ofwel kurkuma, waarbij de wortel tot poeder is gemalen, ofwel curcumine dat in gezuiverde vorm uit de kurkuma is geëxtraheerd. Op curcumine gebaseerde voedingssupplementen worden vaak 'kurkuma extract' genoemd.

7. Waar groeit kurkuma en welke landen produceren kurkuma?

Kurkuma groeit in India en Zuidoost-Azië. De plant groeit echter ook in andere regio's met een vergelijkbaar klimaat, waaronder het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Het grootste deel van de commercieel gebruikte kurkuma en curcumine komt uit India, China en Maleisië.

8. Waarom is cellulaire gezondheid belangrijk?

Een cel die gezond is, kan zijn functies naar behoren uitvoeren. Cellen vormen organen die op hun beurt orgaansystemen vormen. Onze gezondheid is afhankelijk van het goed functioneren van alle cellen. Als cellen en organen gezond zijn, is uiteindelijk het hele menselijke systeem gezond.

9. Wat is cellulaire gezondheid?

Het menselijk lichaam bestaat uit triljoenen cellen. Elke cel is voorgeprogrammeerd om een cyclus van leven en dood te doorlopen. Die cyclus wordt apoptose genoemd.

Dit proces is cruciaal voor het normale regeneratieproces van het lichaam, omdat alle cellen moeten worden vervangen om een optimale werking en gezondheid te garanderen. Ook is elke cel afhankelijk van de toevoer van voldoende zuurstof, elementen en andere voedingsstoffen om goed te functioneren zodat apoptose kan optreden.

Omdat deze grondstoffen aan elke cel worden geleverd, blijft de gezondheid behouden zodat elke cel zijn functies naar behoren kan uitvoeren.

10. Wat is biologische beschikbaarheid en waarom is het belangrijk?

Door te eten of het nemen van supplementen leveren we alle voedingsstoffen aan ons lichaam. Opname van deze voedingsstoffen vindt plaats in de cellen van de darmen. Deze cellen zijn bedekt met een dunne filmlaag van water. Alleen in water oplosbare stoffen die in deze filmlaag kunnen doordringen, worden direct opgenomen.

De biologische beschikbaarheid of absorptie van sterk in water oplosbare stoffen, zoals polysachariden, zouten of vitamine C is daarom optimaal. Vetoplosbare stoffen kunnen niet in de filmlaag doordringen en moeten worden "voorbehandeld". Deze voorbehandeling vindt indirect plaats in de darm door de vorming van micellen door galzouten. Deze micellen zorgen ervoor dat vetoplosbare voedingsstoffen en fytochemicaliën worden opgenomen in de bloedbaan. Anders zouden ze worden uitgescheiden en kan het lichaam ze niet gebruiken. 

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de biologische beschikbaarheid van een product of voedingsstof is, des te meer cellen deze uiteindelijk kunnen gebruiken voor fysiologische mogelijkheden.

11. Hoe bepaal ik of ik een voedingssupplement moet nemen? Welke moet ik nemen? Hoe beslis ik wat ik moet kopen met zoveel keuzes?

Het kopen van een voedingssupplement is vergelijkbaar met andere beslissingen zoals het kopen van een auto. Er is alleen één groot verschil. Je beslissing kan impact hebben op je gezondheid!

Daarom is het verstandig om onderzoek te doen naar het potentiële product (of supplement) en het bedrijf dat het produceert en / of verkoopt.

Eén factor kan verband houden met de staat van je gezondheid. Als je over het algemeen in goede gezondheid verkeert, denk je misschien niet zo snel aan het nemen van voedingssupplementen in vergelijking met iemand die momenteel wordt geconfronteerd met gezondheidsproblemen.

Tegenwoordig eten maar weinig mensen volgens een optimaal gezond dieet. Ook wordt er niet zo vaak gesport als nodig is. Bijna iedereen zou dus kunnen profiteren van het gebruik van voedingssupplementen.

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine D en B12 kan een andere factor zijn.